15 de març 2008

Guitarrista de la setmana (1): Bill Kanengiser


William Kanengiser

Va néixer a Orange, New Jersey (Estats Units), i estudià a la University of Southern California. Els seus mestres principals foren Malcolm Hamilton, Pepe Romero i James F. Smith.

Com a membre fundador del Los Angeles Guitar Quartet, ha fet gires a través tot Nord Amèrica, Àsia i Europa, i ha gravat per a les discogràfiques GHA, Delos i Sony Classical. Escolteu aquest quartet en els links del final d'aquest blog (Audicions YouTube); a mi m'agrada molt Icarus by Ralph Towner arranjada per Kanengiser.

Ha ampliat el repertori de guitarra amb arranjaments de Mozart, Handel i Bartok; i ha explorat la música de l'Est d'Europa i del Carib.

Com a solista ha interpretat amb pràcticament totes les orquestres de les ciutats importants americanes des del Carnegie Hall de New York fins al Herbst Theater de San Francisco, així com també a través del Canadà, Europa i Àsia.

Va arranjar la Sonata in LA major (que conté el “Rondo Alla Turka”), la qual va preparar per a la pel·lícula Crossroads de Columbia Pictures. En aquella ocasió va interpretar la Marxa Turca doblant al protagonista Ralph Macchio. Podeu escoltar aquesta peça clicant en la secció Audicions YouTube del final del blog.

Les seves gravacions com a solista són exclusivament per a la casa GSP. El seu primer CD, Ronda Alla Turka, guanyà un “INDIE” per la millor gravació clàssica. El segon, Echoes from the Old World, està basat en la música tradicional de l'Est d'Europa. El tercer, Caribbean Souvenirs, rau en la música de Méxic i el Carib. El darrer, Classical Cool, del 2003, inclou composicions inspirades en el jazz i arranjaments per a guitarra clàssica.

En 1987 va guanyar el primer premi de la competició Concert Artists Guild; també guanyà el de Toronto (1981) i el de París (1983).

Des de 1983 forma part del professorat de la facultat de guitarra de la USC Thornton School of Music a Los Angeles. Regularment dona masters als conservatoris i als festivals de guitarra de tot el món.
.
Video Interview de William Kanengiser: About William Kanengiser