17 de març 2008

Quants anys dura la carrera de guitarra?

Una pregunta que em feu sovint durant la classe de guitarra és: ¿quants cursos hi ha de guitarra? I sovint haig d’explicar que no és el mateix el nombre de cursos que els anys necessaris per a passar-los.
Com aquesta pregunta es pot contestar molt extensament, he decidit començar apuntant primer quants cursos és poden fer.

El pla d’estudis actual estableix una divisió dels estudis en tres etapes: grau elemental, grau professional i grau superior. Els cursos que ofereixen els centres per superar-los són aquests:
.


Si heu arribat fins aquí em sembla que ja teniu clara la resposta; amb la simple operació de sumar s’evidencia que hi ha 14 cursos. El que us cal tenir clar és que no és obligatori aprovar-los formalment tots. Els conservatoris permeten entrar directament a qualsevol curs mitjançant la superació d’una prova d’accés.
Si tenim en compte que el primer curs es comença, per regla general, als 8 anys; ens trobem que aquell estudiant que va fent curs rera curs obté el títol de grau superior als 22 anys. No sempre és així doncs molts poden saltar-se cursos gràcies a les proves d’accés.

Ara, per si de cas voleu saber alguns detalls més us copio alguns fragments extrets de les webs dels conservatoris Isaac Albéniz, Liceu i Municipal de BCN. I si voleu buscar més coses vosaltres mateixos podeu consultar els links que hi ha cap al final del blog.
.

El grau elemental en el Conservatori Isaac Albéniz de Girona:
.
.
El grau mitjà (grau professional) en el Conservatori Isaac Albéniz de Girona:
.
Aquest conservatori ofereix dues opcions: 1, fer el grau professional reglat; 2, fer el grau professional no reglat. Els cursos no reglats també serveixen per a preparar proves d’accés a cursos reglats. Copio la descripció que fa el conservatori del grau reglat i el grau no reglat:
.
.
El grau professional en el Conservatori Municipal de Barcelona:
.
S'estudia en aquest edifici del carrer Bruch:
.
.

.
Descripció del grau professional al Conservatori del Liceu de BCN:
.
El grau professional s'estudia en aquest edifici de la plaça Urquinaona de Barcelona.
.
.

Descripció del grau superior al Conservatori del Liceu de BCN: .

En canvi, el grau superior s'estudia en l'edifici de la Rambla, on també hi ha el Gran Teatre del Liceu.

.

.

El grau superior a l'ESMUC :
.
A Barcelona també es pot estudiar el grau superior en aquest centre de titularitat pública. Llegiu la seva descripció en l'article que l'hi dedico especialment.
.
El grau superior a l'Escola Luthier de Barcelona:
.
Aquesta escola és un dels centres més prestigiosos per estudiar guitarra, per això acull estudiants avançats de tot el món. Ho prova la quantitat de professors de guitarra que té: Arnaldur Arnarson, Núria Cervantes, Xavier Coll, Sadahiro Otani, Fernando Rodríguez, Gustavo Them, José Uribe. I també pels concertistes internacionals de primera fila que porta a fer classes magistrals a les seves aules:
Manuel Barrueco, guitarra; Robert Clancy, llaüt i guitarra; Joaquín Clerch, guitarra; Zoran Dukic, guitarra; Oscar Ghiglia, guitarra; Hubert Käppel, guitarra; Rolf Lislevand, llaüt i guitarra; Carlo Marchione, guitarra; José Miguel Moreno, llaüt i guitarra; Thomas Müller-Pering, guitarra; Ignacio Rodés, guitarra; David Russell guitarra; Hopkinson Smith, llaüt i guitarra; Marco Socías, guitarra; Marco Tamayo guitarra; José Tomás, guitarra; Carles Trepat, guitarra.
Mireu més informació d'aquesta escola en l'article titulat Els cursos de postgrau i a la seva pàgina web.