21 de març 2008

Què són els estudis de postgrau?

Són estudis que es fan després d’obtenir el títol superior.

Suposem que ja has fet el grau elemental i el grau professional; a més ja has passat amb èxit els quatre cursos del grau superior a l’Esmuc, al Liceu, a l'Escola Luthier o en un altre conservatori que faci grau superior… Be, doncs encara tens ofertes educatives que poden ajudar-te a millorar com a educador, professional i/o concertista de guitarra: els masters i els cursos de postgrau.

Si bé els masters són cursos breus d’una o dues setmanes fets - generalment a l’estiu – amb un concertista de renom; els cursos de postgrau ofereixen un programa sistemàtic per a la consecució d’uns objectius. Per exemple el curs de postgrau de l’ Escola d'Arts Musicals Luthier dura dos anys i busca els següents objectius:

  • Orientar als alumnes en la consolidació de la seva independència musical i creativitat.
  • Treballar un ampli repertori solista i de cambra seleccionat en la diversitat d’estils i èpoques de la història de la música.
  • Desenvolupar l’actitud del músic a dalt de l’escenari.

Aquesta escola avalua els guitarristes del curs a través dels recitals trimestrals (de 20 a 40 minuts cadascun) que s’han de fer en el transcurs dels dos anys, i finalment l’èxit és coronat amb:

  • Un Títol oficialment reconegut i atorgat per la Universitat Ramon Llull
  • Un diploma privat de L’escola Luthier d’arts musicals.
Tant els masters d’estiu com els cursos de postgrau serveixen també per omplir el currículum del guitarrista (això que s’escriu en els programes dels concerts), juntament amb els guardons obtinguts en els festivals de guitarra, dels quals penso escriure un altre dia.
( Per cert, com que n’hi ha tants de festivals, seran benvingudes totes les informacions que podeu donar-me; si teniu alguna notícia de concursos o festivals de guitarra escriviu-me clicant més a baix, on diu “clica aquí i fes un comentari”. També em podeu escriure al meu email).






Un altre centre que ofereix estudis de postgrau és el Conservatori del Liceu. En la seva pàgina web està escrit:

  • Per tal de garantir i desenvolupar la formació integral i oferir tant als estudiants com als professionals de la música la possibilitat de perfeccionar-se i respondre així a les necessitats d'especialització que demana la realitat professional actual, el Conservatori Superior de Música del Liceu obre un capítol de Cursos de Postgrau i Perfeccionament, amb els professors instrumentistes del centre.


A l’Escola d'Arts Musicals Luthier el curs de postgrau actualment està a càrrec d'aquests prestigiosos guitarristes:


Arnaldur Arnarson:


Sadahiro Otani:




Xavier Coll:








Els professors de postgrau del Conservatori del Liceu, també grans concertistes:

Guillem Pérez-Quer





Sergi Vicente





Mireu aquest exemple de com s’anuncien els recitals trimestrals de Escola d'Arts Musicals Luthier:

  • RECITALS DE POSTGRAU I MÀSTER
    DIJOUS 27 DE MARÇ 2008 A LES 20.30h: Recital de guitarra a càrrec de l'alumne de postgrau Suk-Woo Lee (Corea). Lloc: Auditori Escola Luthier
    DIUMENGE 30 DE MARÇ 2008: Recital de guitarra a càrrec de l'alumne de postgrau Carlo Doneddu (Itàlia). Lloc: Església de Sant Gaietà
    DIMECRES 26 DE MARÇ A LES 12h: Recital de cant a càrrec de l'alumne de postgrau Gi Kuk Park (Corea) amb la pianista Viviana Salisi.
    DIMECRES 26 DE MARÇ A LES 20h: Recital de violoncel a càrrec de l'alumna de postgrau Paula Hernández (Illes Canàries) amb la pianista Yolande Wrigley.

  • El programa de postgrau es va iniciar l'any 1994 com a diploma privat de l'escola i des de l'any 2002 l'Escola Luthier ofereix, en conveni amb la Facultat de Psicologia, Ciènces de l'Educació i de l'Esport Blanquerna, el primer títol de postgrau en interpretació musical oficialment reconegut a Espanya, atorgat per la Universitat Ramón Llull en les especialitats de Guitarra, Piano, Violí, Viola, Violoncel, Contrabaix, Flauta travessera, Oboè, Clarinet, Saxo i Cant.Quasi tots els alumnes graduats del departament de postgrau han aconseguit premis en concursos internacionals i han guanyat oposicions en diversos conservatoris.

1 comentari:

Sorata ha dit...

IL3 ofereix màsters, postgraus i cursos d'especialització, on-line i presencial, de la Universitat de Barcelona per a una formació contínua d'excel·lència.

Maestrias en España